top of page
Search

Yah Mo Be There


Zoals de titel al doet vermoeden gaat mijn blog dit keer over vriendschap. Vrienden zijn de mensen met wie we bewust ons leven delen, daar we onze familie bij onze geboorte cadeau krijgen zijn zij de familie die we kiezen en dus ons meest waardevolle bezit. Want waar partners in ons leven nog wel eens wisselen en kinderen vooral onze zorg nodig hebben zijn onze vriendschappen gelijkwaardig en onvoorwaardelijk.

We leren de waarde van onze vriendschappen kennen in, met name, onze slechte tijden, want op onze kwetsbaarste en meest oncharmante momenten zien we glashelder wie er naast ons staat en wie niet. Wie er bereid is ons op een eerlijke manier te confronteren met onze onhebbelijkheden, ons vast te houden als we pijn hebben, met ons op zoek te gaan naar lichtpuntjes of ons praktische tips en ondersteuning te bieden als we het zelf even niet meer helder zien.

Een echte vriendschap stroomt vrijelijk tussen 2 individuen, we kunnen niet dingen voor een ander doen met de verwachting dat zij er dan op commando staan als wij dat nodig hebben. Op die manier is het geen liefde, maar een grootboekrekening en daarin bestaat er alleen winst en verlies.

Dat gezegd hebbende, mag je van je vrienden wel verwachten dat ze er zijn op momenten dat het voor jou belangrijk is, zoals zij ook van jou mogen verwachten dat jij er voor hun bent in goede en slechte tijden. Vriendschappen raken beschadigd als je voor je gevoel te vaak alleen staat op voor jou beslissende momenten.

Dit maakt ook dat teleurgesteld raken in een vriendschap zoveel pijn doet, het betreft namelijk een van de personen die jij had gekozen om de stormen van het leven mee te trotseren. In de confrontatie met je eigen menselijkheid en die van een ander ontvang je wellicht de belangrijkste les die er is; dat vriendschap een reis is naar eigenliefde, waarin je leert om je eigen beste vriend te zijn als je vrienden daar niet toe in staat zijn. Zodat je steeds beter kunt bepalen wat vriendschap voor jou inhoudt, wie een vriend voor het leven is en wie uiteindelijk alleen een waardevolle/leerzame passant.

De kracht van de vriendschap met anderen en met jezelf wordt uiteindelijk bepaald door de mate waarin je in staat bent om over je teleurstelling heen te stappen, kwetsbaar te zijn en eerlijk te communiceren.


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page