top of page
Search

I Believe


Een aantal dagen terug had ik een gesprek waarin de overtuigingen van mij en mijn gesprekspartner ter sprake kwamen. Het was leuk deze eens expliciet te benoemen en inzicht te krijgen in onze doorgaans verborgen drijfveren. We verraden ze immers aan de lopende band in onze gesprekken en acties, zonder dat we ons daarvan perse bewust zijn. Uitspraken als; “Ik heb ook nooit eens mazzel” of “Ik verlies altijd de tijd uit het oog” geven ons veel inzicht in de persoon tegenover ons.


Het bijzondere van onze overtuigingen is dat ze in grote mate ons geluk kunnen bepalen. Als jij bijvoorbeeld geloofd dat de wereld onveilig is en hard, dan ben je, vaak onbewust, op zoek naar situaties die dat beeld bevestigen. Ook al doe je dit met name om je eigen veiligheid te kunnen waarborgen, het geeft je wel met grote regelmaat een bevestiging dat de wereld onveilig is. Geloof je daarentegen dat de wereld mooi is, dan zoek je daarvan onbewust bewijs in je dagelijks leven. Ook dan krijg je met grote regelmaat bevestigd dat de wereld mooi is.


Veel van onze overtuigingen krijgen we mee van onze ouders, ongemerkt voeden zij ons van kinds af aan met hun overtuigingen, net zoals zij weer van kinds af aan zijn geconditioneerd met de overtuigingen van onze grootouders. Een ieder van ons mag zich dus afvragen in hoeverre onze overtuigingen nu echt van ons zijn of 1 op 1 gekopieerd van onze vader of moeder. Hier bewust bij stilstaan levert ons een schat aan informatie over wie wij nu eigenlijk zijn en wie we los van onze overtuigingen zouden willen zijn. Overtuigingen die je belemmeren om gelukkig te zijn kun je namelijk loslaten en vervangen, zodat je meer controle hebt over de kwaliteit van jou leven. Een voorwaarde is echter wel dat je zelf geloofd dat je dat kan.

78 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page