top of page
Search

Gossip GirlsAl enige maanden ben ik aan het stoeien met het concept vriendschap en wordt ik op allerlei manieren uitgenodigd om me, naast mijn hart, te laten leiden door wat de mensen die ik in de loop der jaren om me heen heb verzameld mij laten zien.


Zo had ik ook een groep vriendinnen die ik al jaren kende, we zagen elkaar 4 of 5 keer per jaar en deelden op die avonden lief en leed met elkaar. Sommigen zag ik 1 op 1 en anderen zag ik alleen op die avonden, maar de liefde was er in mijn hart niet minder om.


Op enig moment werd mij duidelijk dat er gepraat werd over mij i.p.v. met mij en hoewel mij verzekerd werd dat dit uit bezorgdheid voortkwam zat het mij toch niet lekker. Zeker niet toen ik de daaropvolgende maanden niets van de vriendinnen hoorde. De afwezigheid van enig contact maakte dat het steeds meer ging voelen als ordinair roddelen en toen ik hierover in gesprek ging met de bewuste dames kreeg ik te horen dat dit hoort bij vrouwen groepen en dat ik dit moest leren accepteren.


Ik vraag mij echter al een tijdje of dit echt zo is of dat we elkaar een hand boven het hoofd houden om dit in mijn beleving onvolwassen gedrag in stand te houden. Wat is er mis mee om te vragen of de persoon met de informatie dit ook besproken heeft het leidend voorwerp of te opperen? Is het echt not done om te benoemen dat dit een sjiekere manier van handelen zou zijn.


Als wij vrouwen elkaar hierin een vrijbrief geven, waarom doen we dat dan? Voelen we ons belangrijk als we het middelpunt van het gesprek zijn terwijl we gevoelige informatie verspreiden of zijn we wellicht bang om uit de groep verstoten te worden en zelf het onderwerp van gesprek te worden?


Wellicht zijn er oneindig veel excuses te verzinnen voor dit gedrag en onze collectieve blinde vlek in het in stand houden ervan, maar toch hoop ik dat we de moed in onszelf vinden om ons te realiseren dat dit gedrag ons naar beneden haalt en dat het “er niet bij hoort” maar dat het vriendschappen ondermijnt en dat het alle betrokkenen schade berokkend.


Voor mij is een vriendschap gebaseerd op eerlijkheid, kwetsbaarheid en genoeg liefde om elkaar tot de orde te roepen. Het is een plek die je beter maakt en de ruimte geeft om te groeien met vallen en opstaan. Het leven is tenslotte voor iedereen al zwaar genoeg en vriendschappen zijn in essentie plekken waar je je pantser mag laten vallen en liefde en begrip mag voelen voor elkaars successen en verliezen.

177 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Komentar


Blijf alsjeblieft bij jouzelf en je positieve energie. Dat is zoveel mooier!

Suka
bottom of page